Sidor

lördag, mars 12, 2011

Steven Soderbergh lägger av med film


Steven Soderbergh är en av Amerikas mest mångsidiga regissörer. Där många andra filmskapar försöker skapa sina egna identiter så har Soderbergh sedan slutet av 80-talet istället gjort allt för att undvika detta. Hans filmografi inkluderar så vitt skilda alster som stjärnspäckade kuppfilmen Ocean's Eleven, drogdramat Traffic och närgångna och avskalade debuten Sex, lögner och videoband. Man kan aldrig vara säker på vad man har att vänta sig när man ser på en av Soderberghs filmer.

Men nu planerar 48-åringen att sluta göra film. I en intervju med Studio 360 berättar han att han har tröttnat på filmskapandet och att han tycker sig ha gjort allt han velat göra i sin karriär. Det är inget plötsligt beslut: han har tackat nej till nya projekt i tre år nu och ska bara ha två filmer kvar på schemat innan han lägger av. Liberace, en film om den kände pianisten, och The Man from U.N.C.L.E., baserad på en agentserie från 60-talet med samma namn.

Att Soderbergh slutar med film tycker jag är väldigt tråkigt. Visst, han är lite ojämn. För varje lysande The Girlfriend Experience och underhållande Ocean's-rulle så kommer det något rejält klavertramp. The Limey är till exempel en märklig thriller som aldrig lyckades fånga mitt intresse, och Full Frontal är rent ut sagt usel. Men det som jag likväl uppskattar Soderbergh för är just hans oförutsägbarhet. Han vägrar sorteras in i ett fack. Han vågar ta risker med sitt filmskapande. Liksom alla konstformer så lever film på nyskapande. Soderbergh inser detta och försöker åstadkomma något han aldrig gjort förr med varje film. Hollywood kommer att bli en aning mer förutsägbart när Soderbergh kastar in handduken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar