Sidor

söndag, mars 06, 2011

Vad jag har sett i veckan: Studie i brott, Wall Street 2 m.m.

STUDIE I BROTT (Alfred Hitchcock, 1958)
En före-detta polis blir av en gammal vän ombedd att hålla koll på dennes fru, då hon har uppfört sig märkligt på sistone. Kan hon vara besatt av en död släkting? Det här är bara den andra av Alfred Hitchcocks filmer jag har sett (Psycho var den första), men det lär helt klart bli fler. Detta är en riktigt tät och spännande film med story och utförande som håller väldigt bra än i dag.
4/5

PAPER HEART (Nicholas Jasenovec, 2009)
Semi-dokumentär där komikern Charlyne Yi försöker förstå vad kärlek är, då hon aldrig har upplevt det själv och tror sig vara immun mot det. I de mer dokumentära bitarna reser hon runt i Amerika och pratar med vitt skilda människor om deras syn på kärlek. Dessa partier är kanske inte särskilt intressanta eller insiktsfulla, men vissa av de typer hon intervjuar är lite småtrevliga att lyssna på. Men sedan har man lagt till en fejkad story där Yi inleder ett förhållande med skådisen Michael Cera, och jag kan inte för mitt liv förstå vad meningen med detta är. Det är inte på riktigt, säger ingenting och är framförallt inte underhållande. Obegripligt och störigt. Farligt nära en etta.
2/5

WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS (Oliver Stone, 2010)
Uppföljare till 1987 års Wall Street. Gordon Gecko (Michael Douglas) är ute ur fängelset, och vi får följa en ny ung finansman (Shia LaBeouf) som försöker lära från honom. Och samtidigt bryter den stora ekonomiska krisen ut. Storyn känns splittrad och svänger hejvilt mellan analys av finansmarknaden och huvudpersonens privata och yrkesmässiga bekymmer. Det blir rätt så långdraget emellanåt, och liksom i föregångaren så är det väldigt mycket facktermer och pladdrande som det är svårt att hänga med i ordentligt. Vilket är synd, för det är en väldigt imponerande samling skådisar man har fått ihop här. Gecko är dock fortfarande en riktigt intressant karaktär, och Douglas är återigen höjdpunkten.
2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar