Sidor

fredag, februari 04, 2011

Dr Flickchart eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig rangordna filmer

Vilken film är bäst: The Dark Knight eller American Pie 5: The Naked Mile? Har man haft oturen att ha sett den senare så bör det inte vara något svårt val. The Terminator vs Terminator 2: Judgment Day, då? Där kan nog de flesta också välja en favorit, även om man gillar båda filmerna. Det är samma genrer så man kan lätt använda samma måttstock för de båda, plus att de ju är del av samma serie så man har kanske ofta funderat på vilken av dom man gillar bäst. Men låt oss ta ett tredje exempel. Vilken film är bäst: Sagan om Ringen eller Dum & Dummare? En bra äventyrsfilm eller en rolig komedi? Hur jämför man dom med varandra? Går det överhuvudtaget?

Det är kanske meningslöst att jämföra filmer med varandra. En bra film är en bra film är en bra film, och huruvida den är bättre än en annan bra film spelar väl ingen roll egentligen. Jag tänkte lite i sådana banor ett bra tag. Fick jag en fråga om vad som var mina fem favoritfilmer från 90-talet skulle jag tänka ut de fem filmerna och sen svara på frågan med en lista "utan inbördes ordning". För jag ville inte jämföra och rangordna. Det kändes överflödigt och osjysst. Kunde det inte räcka med att säga att dessa fem filmer gillar jag bättre än alla andra filmer från 90-talet?


 Tre bra filmer från 90-talet... men vilken är bäst?

Klart att det kunde räcka. Men är inte rangordning bara en grundläggande bedömning dragen till sin yttersta spets? Vem som helst som ser en film kan säga om den var dålig, okej eller bra. Folk som recenserar film har kanske en sifferskala på 5 eller 10 steg, eller kanske 100.  Vare sig det är medvetet eller omedvetet så kommer all sorts bedömning från jämförelse. Har man bara sett superbra filmer så framstår en "okej" film som dålig. Och vice versa. Allt är relativt. Allt. Och om allt är relativt så går allt att jämföra.

På sajten Flickchart handlar allt om att jämföra. Du får två filmer att välja mellan. Klicka på den du tycker bäst om. Två filmer till. Klicka igen. Två filmer till. Får du upp en du inte har sett så klickar du på "Haven't seen it" och får upp en annan istället. Flickchart håller koll på alla val du gör och sammanställer en personlig rankinglista åt dig där man kan se vilka som är ens favoritfilmer. Där finns också en sammanställning av alla användares val: The Best Movies of All Time. Och behöver man filmtips kan man enkelt få fram en lista över de bästa filmerna man inte har sett, bland användarna ofta kallad ens "List of Shame". Själv borde jag till exempel se Maffiabröder och Gudfadern del 2, enligt Flickchart.

Exempel på ett typisk Flickchart-val

Det hela bör dock mest ses som en kul grej. Att verkligen ordna en helt sanningsenlig lista med Flickcharts system skulle ta fruktansvärt lång tid. Men det är ett roligt tidsfördriv. Särskilt i början kan det vara rätt beroendeframkallande att klicka sig fram och se filmer hoppa upp och ner på ens lista. Och när man tröttnar på att jämföra helt random filmer så kan man filtrera utbudet. Vad sägs om att bara få upp 80-talsrullar att välja mellan, eller kanske komma fram till vad som är världens bästa vampyrfilmer?

En annan rolig grej med Flickchart är möjligheten att lämna kommentarer på varje individuell "match". Vissa parningar är det många personer som har synpunkter på, t. ex. Spider-Man 2 vs Iron Man, Oscars-duellerande No Country For Old Men vs There Will Be Blood eller ovannämnda Terminator vs Terminator 2. Där finns det någon klar koppling mellan filmerna, men ibland undrar man vad som har lett till så mycket diskussion mellan två filmer. Bland annat så har 62 personer jämfört, funderat och haft något att säga om Saw vs Lost in Translation, trots att filmerna inte kunde vara mer olika. En del kommentarer man kan hitta är väldigt genomtänkta och intressanta. Till exempel ett par som jämför de kvinnliga huvudpersonerna i Roman Polanskis Repulsion och James Camerons Aliens.

Som sagt var är Flickchart inget verktyg man använder för att skapa hållbara rankinglistor. Likväl har sidan hjälpt mig att rangordna lättare. På Flickchart finns det ingen "hoppa över" eller "pass" knapp. Du måste välja. Även när det råkar vara en svår match mellan två av dina favoriter. Vilken film gillar du mest? Vilken film skulle du helst vilja se om just nu? Om du bara fick välja en film att titta på i resten av ditt liv, vilken av dessa två skulle det vara? Och det är ju precis det man gör om man gör en rankinglista: man kommer fram till ett antal tänkbara kandidater, och sedan jämför man dem med varandra.


Med andra ord: att rangordna kan vara kul så länge man är införstådd med att det bara är en kul grej. Ingenting skrivs i sten, ingenting är på blodigt allvar, och ingen filmskapare blir ledsen för att hans eller hennes film bara hamnar på fjärde istället för tredje plats på min lista över favoritfilmer från 90-talet. Och på Flickchart är det alltid kul att jämföra.

(Om ni börjar använda er av Flickchart får ni gärna lägga till mig som vän där. Här är min profilsida.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar