Sidor

söndag, februari 27, 2011

Vad jag har sett i veckan: Law Abiding Citizen, Fish Tank m.m.

LAW ABIDING CITIZEN (F. Gary Gray, 2009)
En man som känner sig förrådd av rättssystemet börjar mörda folk för att visa hur ruttet samhället är. Han blir snabbt gripen, men problemet ligger i att få honom att erkänna. Och trots att han sitter i fängelset så fortsätter morden. Nu är det upp till åklagaren Jamie Foxx att sätta stopp för honom. Filmen verkar vilja säga något om hämnd och rättsväsendet och om hur gott och ont lätt kan förväxlas, men det hanterar väldigt taffligt. Kopplar man dock bort hjärnan en aning så är det här en helt okej thriller med ett par originella idéer. Inget man måste se, men det finns helt klart sämre sätt att spendera 100 minuter på.
3/5


FISH TANK (Andrea Arnold, 2009)
Vardagsskildring ur livet på en arg och utstött 15-åring i underklassens England. Hon grälar med familjen, stjäl, super och drömmer om att bli hip-hop-dansare. Det är när hon börjar attraheras av morsans nya pojkvän som filmens story drar igång, men det här är mer en karaktärsstudie om en människa där vi kan se varför hon är som hon är och hur det kan tänkas gå för henne i framtiden. Med en realistisk ton, närgånget kameraarbete och starkt skådespel blir det här en riktigt intensiv filmupplevelse.
4/5

Mary & Max (Adam Elliot, 2009)
Animerad film om en ensam australiensisk flicka och en medelålders New York-bo med Aspergers som blir brevvänner. Mörk och inte alltid särskilt "trevlig", men varför måste den vara det? Det här är en berättelse som inte alltid utvecklas som man förväntar sig, om allvarliga ämnen med en viss svart humor. Väldigt sevärd, men vet vad du ger dig in på.
4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar