Sidor

söndag, februari 06, 2011

Vad jag har sett i veckan: Sorg och high school

RABBIT HOLE (John Cameron Micthell, 2010)
Ett gift par förlorade sin unge son för åtta månader sedan och har fortfarande inte kommit över det ordentligt. Rabbit Hole får en att inse hur sällsynt det är med film där sorg behandlas på ett fängslande sätt. Det blir aldrig överdrivet melodramatiskt, utan visar istället på hur olika människor reagerar olika i svåra utdragna situationer. Tankeväckande och gripande, och faktiskt lite underhållande på sitt eget vis. Nicole Kidman och Aaron Eckhart imponerar.
4/5

ELECTION (Alexander Payne, 1999)
Svart komedi som utspelar sig på en high school där ett val av elevrådsordförande snart ska gå av stapeln. Reese Witherspoon är ambitiös bitch, Chris Klein dumsnäll sportfåne och Matthew Broderick lärare som hamnar mitt i smeten. Filmen gör ett bra jobb med att skapa tredimensionella karaktärer. Det finns goda och dåliga sidor hos alla, och orsaker till allas ageranden. Kanske är Election inte alltid så rolig som den försöker vara och satiren biter inte riktigt hela vägen igenom (måhända för att det är svårt att känna igen sig i situationerna som svensk), men i överlag är det en välgjord film med bra framföranden i huvudrollerna. Sevärd.
3/5

AMERICAN TEEN (Nanette Burstein, 2008)
Dokumentär som följer ett antal olika elever (bitch, nörd, rebell etc.) under deras sista år på en high school i Indiana. De dras med vanliga tonårsbekymmer: kärlek, social hierarki, ängslan över att komma in på college, oro inför famtiden och så vidare. Jag fann mig själv sitta och småle ofta då det är mänskliga och igenkännliga situationer som uppstår, så på det planet fungerar filmen. Problemet är att den som dokumentär inte har någonting att säga. Vi får ingen ordentlig inblick i hur ungdomarna tänker, och det är inget häpnadsväckande som inträffar. Vanliga tonåringar i en vanlig skola, helt enkelt. Man blir aldrig uttråkad, men för att vara en dokumentär känns ändå filmen lite tom på sina ställen.
3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar