Sidor

söndag, februari 20, 2011

Vad jag har sett i veckan: Iron Man 2, Chungking Express m.m.

STULNA ÅR (GIRL INTERRUPTED - James Mangold, 1999)
Baserad på en sann biografi av Susanna Kaysen (i filmen spelad av Winona Ryder), som efter ett självmordsförsök som tonåring hamnade på mentalsjukhus. Filmen känns lite som en Gökboet fast med tonårstjejer. Det funkar faktiskt riktigt bra. Mycket tack vare Ryder och Angelina Jolie, den senare Oscarbelönad för sin biroll som den bångstyrige upprorsmakaren Lisa. Imponerande film med en story som engagerar.
4/5

IRON MAN 2 (Jon Favreau, 2010)
Robert Downey Jr är tillbaka i rollen som miljardären Tony Stark och superhjälten Iron Man. Denna gång tvingas han kämpa mot en viktigpetter till vapentillverkare, en Mickey Rourke med rysk brytning och ett gift som sprider sig i hans kropp. Första filmen var en väldigt underhållande actionrulle, men här går det mesta tyvärr snett. Det är för mycket Tony Stark och för lite Iron Man. Actionscenerna är få och avslagna. Bytet av skådespelare från Terrence Howard till Don Cheadle i rollen som Tonys bundsförvante är inte lyckat det heller, och Scarlett Johanssons intåg i serien tycks mer avsett att införa sex appeal än att tillföra storyn någonting av intresse. RDJ är förvisso åter bra som smart-ass rikeman, och den fina kemin mellan honom och Gwyneth Paltrow finns fortfarande kvar. Men det är också det enda i filmen som håller hög klass. I övrigt är det här en rejäl besvikelse.
2/5

CHUNGKING EXPRESS (Wong Kar-wai, 1994)
Två skilda berättelser om två olika poliser i Hong Kong och deras kärleksliv. Båda lider av minnena från nyligen brustna förhållanden. Den ena blir kär i en knarksmugglerska, medan den andra lockar till sig en ung kvinna som jobbar i ett gatukök. Filmen är dock inte alltför intresserad av dessa två historier. Istället lägger den mer vikt vid att förmedla sina teman om kärlek, ensamhet, hur människor kommunicerar med varandra och hur inget förhållande någonsin helt försvinner. Det är intressant och väldigt snyggt, men just att storyn och rollfigurerna aldrig riktigt ges tillfälle att fånga ens intresse gör att filmen känns lite avlägsen ibland.
3/5

PRIMAL FEAR (Gregory Hoblit, 1996)
Ett rättegångsdrama. I rollerna: Richard Gere som försvarsdavokat, Laura Linney som åklagare, och Edward Norton som anklagad för mord på en präst. Handlingsmässigt bjuds det inte på något nyskapande här. Har man sett andra filmer (eller TV-serier) i genren så vet man ungefär vad man kan vänta sig. Det som lyfter filmen är skådespelarna. Edward Norton visar prov på sin mångsidighet i rollen som den stammande Aaron, Laura Linney bekräftar att hon är en av Amerikas bästa skådespelerskor, och Richard Gere gör kanske den starkaste roll jag någonsin sett honom i. Tack vare dem och resten av de medverkande så blir filmen riktigt spännande och underhållande.
4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar