Sidor

söndag, januari 30, 2011

DGA Award går till The King's Speech

 Directors Guild of America, alltså regissörernas branschförening, har precis delat ut sina årliga priser. Vinnaren av det största priset för bästa regi i en långfilm gick till Tom Hooper för The King's Speech. Lite oväntat då även många som har tippat The King's Speech till att vinna Bästa film på Oscarsgalan har tvekat mellan Hooper och The Social Networks David Fincher till priset för Bästa regi.

Tom Hooper
Vad innebär då detta? Jo, antagligen så kommer The King's Speech nu att ta hem Bästa film på Oscarsgalan. DGAs regipris och Oscars pris för Bästa regi har bara gått till skilda personer 6 gånger sedan DGA började ge ut sitt pris 1948 (DGA och Akademien har många röstande medlemmar gemensamma). Och de filmer som vinner för Bästa regi tar även hem Bästa film i 75% av fallen. Vilket inte är lika dödssäker statistik, men om någon tidigare trodde på en oenighet mellan Film och Regi i år så var det åt andra hållet: Film till The King's Speech, Regi till Fincher. Vinner Hooper för Bästa regi på Oscarsgalan så är Bästa film klappat och klart. Det är det antagligen redan.

Det här avrundar en spektakulär vecka i Oscarsracet. Förra söndagen var så gott som alla övertygade om The Social Network var storfavorit, särskilt efter att den tagit hem priset för Bästa film på Golden Globe-galan. Sedan gav Producers Guild sitt pris till The King's Speech, sedan fick filmen flest nomineringar till Oscargalan (hela 12 stycken), och så nu detta. Nu är det ingen som vågar tro annat än att The King' Speech tar hem spelet på Oscarsgalan. På bara en vecka har vinden vänt totalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar