Sidor

tisdag, januari 25, 2011

Lite tankar och sammanfattning om årets Oscarsnomineringar

Så var då äntligen väntan över. Efter en 15 minuters livesändning följt av en mängd intensivt diskuterande med andra fanatiker på Twitter är det dags för mig att reflektera lite över årets Oscarsnomineringar. Det gick lite sisådär med mina egna gissningar, då jag missade en nominering i nästan varje kategori jag vågade mig på (men jag prickade Bästa animerade film, i alla fall!). 82,5% rätt totalt, vilket jag kan leva med.
 
"Hail t-t-to the k-k-k-k-king, b-baby!"

Flest nomineringar fick The King's Speech, som håvade in hela 12 stycken, däribland för Bästa film. På bara ett par dagar har hela racet vänt från vad som troddes vara en storseger för The Social Network till en viss fördel för The King's Speech, filmen om den stammande Kung George VI. Först vann den Producers Guilds pris för Bästa film och så nu denna Oscartriumf. Bara en sådan sak som att den blev nominerad för Bästa ljud (en kategori som oftast fokuserar sig på actionfilmer och liknande, inte pratiga draman) säger en hel del om hur stor support den har av många olika delar av Akademien. Andra filmer som fick många nomineringar idag var True Grit (10), The Social Network, Inception (8 vardera), The Fighter (7) och 127 Timmar (6).

I den tyngsta kategorien, Bästa film, blev det inte någon direkt överraskning. All 10 nominerade var bland de 11 förhandstippade, och det blev Ben Afflecks The Town som fann sig stå utan en nominering. Själv är jag väldigt glad att Winter's Bone klarade sig över gränsen då det var en av de filmer som hängde löst.

"Jag får väl göra en ny Batman-rulle som spelar in en miljard dollar istället...*suck*"

Dagens största skräll var att Christopher Nolan inte blev nominerad till Bästa regi för sin Inception. Allmänna opinionen var att sista platsen stod mellan David O. Russell för The Fighter och Joel & Ethan Coen för True Grit, men de klarade sig allihopa. Akademiens nej till Nolan väckte en hel del starka känslor på Twitter, men regissören nominerades både som producent och manusförfattare till filmen, så han är nog rätt glad ändå. Värt att notera är att det här är tredje gången som Nolan har nominerats av Directors Guild och ändå missat Bästa regi-nomineringen (tidigare nomineringar var för Memento och The Dark Knight).

Något som jag blev desto mer förvånad över var att Inception även missade nominering för Bästa klippning. Hela den filmen bygger ju på just klippning och redigering, så det här blir jag inte riktigt klok på. Som jag sa i mina gissningar så är det 30 år sedan en film vann Bästa film utan att vara nominerad för sin klippning. Båda storfavoriterna The Social Network och The King's Speech blev nominerade här, så den trenden ser ut att hålla i sig i år.

Javier Bardem deppar omkring i Biutiful

I Bästa manliga huvudroll tog Biutifuls Javier Bardem den plats som många hade tippat åt Robert Duvall. Jag trodde att kanske inte tillräckligt många hade sett den mexikanska filmen, men han har fått mycket högljutt stöd av andra omtyckta kändisar som t. ex. Julia Roberts. Det har tydligen hjälpt. På den kvinnliga sidan av huvudrollerna tog de fyra förhandsfavoriterna alla sina platser på nomineringspodiet. Femte platsen gick till Michelle Williams, vilket blev den enda nomineringen Blue Valentine fick idag.

I Bästa manliga biroll följde Akademien de nomineringar som Screen Actors Guild kom med för ett tag sedan, vilket innebar att Winter's Bones John Hawkes (välförtjänt) kom in på bekostnad av Andrew Garfield i The Social Network. Fun Fact: tre av fem nominerade har superhjälte-anknytning. Mark Ruffalo och Jeremy Renner ska spela Hulken respektive Hawkeye i kommande The Avengers, och Christian Bale är ju Batman. 14-åriga Hailee Steinfeld, som jag trodde skulle hamna i Bästa kvinnliga huvudroll, blev istället nominerad som birollsinnehavare, vilket tyvärr är vanligt för unga skådespelerskor oavsett hur stor roll de råkar ha i sina filmer. Det gjorde att Mila Kunis inte blev nominerad till en Oscar för sin roll i Black Swan, trots tidigare nomineringar till både SAG-priset och Golden Globe. Däremot firas det nog rejält i Australien, landet som nu fick tre skådisar nominerade (Nicole Kidman, Geoffrey Rush och Jacki Weaver) på sin nationaldag.

Danska "Hämnden", med Mikael Persbrandt. Heja Sverige!

Som jag trodde så blev inte det svenska bidraget I rymden finns inga känslor nominerat till Bästa icke-engelskspråkiga film. Istället blev det en rejäl skräll när Greklands Dogtooth blev nominerad. Dogtooth är en väldigt tabubrytande film med incest, kattmord och annat smått och gott, vilket inte är något som Akademien brukar gå igång på.

Shutter Island, av Martin Scorsese, blev lite oväntat helt utan nomineringar.

John Hawkes, Winter's Bone
Jag har inte sett alla filmer än, men i överlag är jag väldigt nöjd med årets nomineringar. Bortsett från Inceptions oväntade frånfälle i regi och klippning så var det inget som jag både hoppades på och förväntade mig som uteblev. Dessutom fick underdogen Winter's Bone alla fyra nomineringar som den varit och nosat på (Bästa film, kvinnlig huvudroll, manlig biroll och manus efter förlaga), vilket jag tyckte var väldigt kul.

Nu blir det fem långa veckor tills Oscargalan hålls och vi får reda på vilka vinnarna blir.

Synpunkter på årets nomineringar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar