Sidor

söndag, januari 23, 2011

En snabbguide till filmerna i årets Oscarsrace

Så när jag nu har försökt förklara varför jag är intresserad av Oscarsgalan är det dags att bege sig in i det kontrollerade kaos som är Oscarsracets galna värld. Och vad bättre att börja med än en liten guide över 16 filmer som kommer slåss om nomineringar nu på tisdag? Jag följer upp detta på måndag med mina gissningar.


THE SOCIAL NETWORK

Av: David Fincher

Med: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Arnie Hammer

Om: Killarna som skapade Facebook.

Analys: Årets stora favorit till priset för Bästa film, och mycket annat också. Har fullständigt dominerat USAs olika kritikergruppers prisutdelningar på ett aldrig förr skådat sätt och har nominerats av alla olika branscher av filmskapare (regissörer, manusförfattare, skådespelare, producenter, ljud, musik, foto...). Alla verkar älska filmen och den lär ta hem flest priser på galan. Frågan är hur många.

Emil tycker: Väldigt clever film full av bra dialog. Dessutom riktigt rolig här och där.


THE KING'S SPEECH

Av: Tom Hooper

Med: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter

Om: Kung George VI och dennes kamp mot sitt stammande.

Analys: Innan The Social Network tog grepp om racet så var det denna film många trodde skulle bli galans stora vinnare. En fördel den har gentemot The Social Network är att den är mer i linje med Akademiens vanliga smak innehållsmässigt (ett inspirerande drama baserad på en sann historia om en man som som måste överkomma en personlig svårighet bla bla bla). En av få filmer som fortfarande har en liten liten chans att sno Bästa film från Facebook-rullen. Fick sig en rejäl boost nu denna morgon när den oväntat vann PGAs (Producers Guild of America) pris för bästa film. Många av PGAs medlemmar röstar även till Oscarsgalan, så det kan visa sig vara en hänvisning om hur vindarna blåser. Colin Firth är för övrigt storfavorit till Bästa manliga huvudroll.

Emil tycker: Har inte sett än.


INCEPTION

Av: Christopher Nolan

Med: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Ellen Page, Ken Watanabe

Om: Tjuvar som kan gå in i folks drömmar.

Analys: För två år sedan fick Nolans förra film The Dark Knight kalla handen av Akademien i kategorien Bästa film. Det ryktas om att det är mycket därför som de expanderade den kategorien till 10 nominerade istället för 5: så att man kan få in mer kassasuccéer som den (och Inception) och därmed höja allmänhetens intresse för priset. Inception kommer att dominera de tekniska kategorierna (specialeffekter, ljud, ljudredigering o.s.v.) och lär även segla in på nomineringar för Bästa film, regi och manus.

Emil tycker: Inte bara en grymt spännande biofilm, utan även en smart och fantasirik story. En av fjolårets allra bästa.


THE FIGHTER

Av: David O. Russell

Med: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo

Om: Proffsboxaren Micky Ward och hans knarkande bror Dicky Eklund.

Analys: Typisk Oscarsfilm som har lockat publik till biograferna. Hade kunnat vara storfavorit något annat år. Framförallt är det i skådiskategorierna filmen är stark. Bale är favorit till manlig biroll, Adams och Leo är högst troliga nomineringar för kvinnlig biroll, och även Marky Mark kan överraska i manlig huvudroll.

Emil tycker: Har inte sett än.


BLACK SWAN

Av: Darren Aronofsky

Med: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassell

Om: En balettdansös som blir smått galen av påfrestningarna från sin karriär.

Analys: Tidigt i säsongen snackades det om att röstarna skulle finna denna psykologiska thriller för stark, obehaglig och "weird" för att verkligen falla för den. Den har dock blivit nominerad till alla andra viktiga priser man ska bli för att vara en trolig Oscarsfilm, så Aronofsky och kompani behöver nog inte oroa sig på tisdag. Natalie Portman är storfavorit till Bästa kvinnliga huvudroll.

Emil tycker: Riktigt obehaglig psykologisk thriller med skitbra stämning. För tillfället min favoritfilm från fjolåret.


TRUE GRIT

Av: Joel & Ethan Coen

Med: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin

Om: Tjej som anlitar gammal soldat för att ta hämnd på mannen som dödade hennes far. Remake av en gammal western med John Wayne.

Analys: Kommer kanske inte vinna jättemånga priser (bröderna Coen hade sitt stora år för tre år sedan när No Country For Old Men tog storslam), men det lär bli mycket nomineringar både för skådespelarna och filmens visuella kvaliteter.

Emil tycker: Har inte sett än.


THE KIDS ARE ALL RIGHT

Av: Lisa Cholodenko

Med: Julianne Moore, Annette Bening, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson

Om: Familj med två lesbiska mammor som får sig en törn när spermadonatorn åter kommer in i deras liv.

Analys: Komedier har det ofta jobbigt på Oscarsgalan när väl priserna ska delas ut. Hade man gett ut silvermedaljer hade denna film nog fått stå på prispallen betydligt mer. Troliga nomineringar: Bästa film, originalmanus, kvinnlig huvudroll (Bening) och manlig biroll (Ruffalo).

Emil tycker: Precis den sortens blandning av drama och komedi som jag älskar. Grymt bra skådespel, och dessutom väldigt rolig.


TOY STORY  3

Av: Lee Unkrich (Pixar)

Med röster av: Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Michael Keaton, Ned Beatty

Om: Levande leksaker som av misstag hamnar på ett dagis.

Analys: Innan man ökade Bästa film-kategorien till 10 nomineringar hade bara animerad film nominerats en enda gång (Skönheten & odjuret, 1991). Ifjol förstorade man alltså kategorien, och då kom kritikerfavoriten Upp med. Det samma lär hända för Toy Story 3. Disney har nu satsat på en stor kampanj (med klockrena posters där karaktärerna gestaltar tidigare klassiska vinnare) för att få filmen att faktiskt vinna Bästa film, men de chanserna ger jag inte mycket för. Givetvis storfavorit till Bästa animerade film.

Emil tycker: Ännu en bra animerad film från studio Pixar. Sällsynt med en del 3 som överträffar sina två föregångare, men här är det inget snack om saken. Trots att det är en barnfilm om leksaker så skyr den inte undan från att ta upp mer mogna ämnen också. Borde funka för alla.


127 TIMMAR (127 HOURS)

Av: Danny Boyle

Med: James Franco

Om: Bergsbestigaren Aron Ralston som fastnar med armen under en stenbumling och sitter fast i 127 timmar.

Analys: Fick tidigt motgångar när det rapporterades att folk svimmade eller lämnade biograferna under filmens starkare scener. Det sägs att en del medlemmar av Akademien nu inte vågar se filmen, vilket kan kommar att påverka dess chanser att bli nominerad för Bästa film. James Franco är dock ett säkert kort för manlig huvudroll efter denna one-man-show, och filmen kan även dyka upp i andra kategorier som t. ex. bästa manus efter förlaga.

Emil tycker: Kanske lite väl flashig ibland, men James Franco gör ett superjobb och bär hela filmen på sina axlar. Trots att det mesta av filmen i princip bara utspelar sig på en plats och med en skådespelare så blir det aldrig segt.


THE TOWN

Av: Ben Affleck

Med: Ben Affleck, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm, Pete Postlethwaite

Om: Bankrånare i Boston.

Analys: Ben Afflecks regidebut Gone Baby Gone överraskade alla positivt för tre år sedan och blev nominerad för en hel del priser i upptakten till Oscarsgalan. Den fick dock nöja sig med en nominering för Amy Ryans biroll. Nu är Affleck tillbaka med sin andra film i regissörstolen, och nu ser läget ännu ljusare ut. Det här kommer vara en av filmerna som slåss om de sista Bästa film-nomineringarna, men även i manus och manlig biroll (Renner) ser läget bra ut.

Emil tycker: Väldigt cool actionpackad thriller. Har kanske inte samma djup som Gone Baby Gone, men det är ändå imponerande filmskapande. Vem hade trott att Affleck kunde regissera två så här bra filmer?


WINTER'S BONE

Av: Debra Granik

Med: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Dale Dickey

Om: Tjej i USAs hillbilly-regioner som måste hitta sin försvunna farsa för att inte bli av med familjens hus.

Analys: Årets indie-succé med årets unga stjärnskott Jennifer Lawrence. Är kanske för "liten" för att vinna någonting på Hollywoods stjärnspäckade gala, men Lawrence är ett säkert kort till nominering för kvinnlig huvudroll och filmen kommer även att slåss hårt om Bästa film, manlig biroll (Hawkes) och manus efter förlaga.

Emil tycker: Sparsmakad thriller som riktigt griper tag. Atmosfären äger och skådespelarna briljerar. Läs mer här.


BLUE VALENTINE

Av: Derek Cianfrance

Med: Ryan Gosling, Michelle Williams

Om: Ett ungt pars äktenskap i dess olika faser.

Analys: Kritikerna har öst beröm över de två huvudrollsinnehavarna Gosling och Williams. Frågan är hur långt det kommer att räcka. Kan överraska rejält på tisdag.

Emil tycker: Har inte sett än (men är grymt sugen).


MEDAN ÅREN GÅR (ANOTHER YEAR)

Av: Mike Leigh

Med: Lesley Manville, Jim Broadbent, Ruth Sheen, Peter Wight

Om: Ett gammalt pars äktenskap och människorna omkring dem under ett års tid.

Analys: Förutspåddes tidigt under 2010 att vara en eventuell Oscarkandidat. Sedan dess har intresset svalnat en aning, men den kommer helt klart att ha sina supporters. Möjliga kategorier: Bästa film, manus, kvinnlig huvudroll eller biroll (Manville, beroende på hur Akademien ser på hennes roll).

Emil tycker: Har inte sett än.



ALICE I UNDERLANDET (ALICE IN WONDERLAND)

Av: Tim Burton

Med: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway

Om: Alice. I Underlandet. Duh.

Analys: En stor kassasuccé, men kritikerna hatade den och den lär inte att dyka upp i de tunga kategorierna. Däremot kommer den få mycket nomineringar för scenografi, make-up, kläder, musik och liknande.

Emil tycker: Märkligt livlös film som aldrig riktigt lyfter. En personlig besvikelse.


TRON: LEGACY

Av: Joseph Kosinski

Med: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde

Om: Motorcyklar i virtual reality, eller nåt...

Analys: Specialeffekter. Musik. Ljud. Ljudredigering. Mer än så kan Tron: Legacy inte hoppas på, men det är ändå mer än de flesta.

Emil tycker: Har inte sett och har inte mycket planer på det heller.


SHUTTER ISLAND

Av: Martin Scorsese

Med: Leonardo DiCaprio, Ben Kingsley, Mark Ruffalo, Michelle Williams

Om: Poliser på 50-talet som jagar en försvunnen mördare.

Analys: Hade varit starkare idag om den inte kommit ut så tidigt på året då många i Akademien kan ha glömt den sedan dess. Men det är en möjlig skrällare i många kategorier. Starkast är den i visuella kategorier som scenografi och foto.

Emil tycker: Har inte sett än.

Har du sett någon av dessa filmer? Vad tyckte du om den/dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar